29.6. u Vukovaru obilježen Međunarodni dan Dunava

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kao i svake godine 29.6. obilježili smo Međunarodni dan Dunava u najljepšem gradu na Dunavu. Posebno smo ponosni i veseli nas velik odaziv posjetitelja koji su mogli uživati u bogatom programu koji je Turistička zajednica grada Vukovara pod pokroviteljstvom Grada Vukovara pripremila zajedno s HKGD Dunav, Zajednicom ŠRU Vukovar i Crvenim križem Vukovar.

Uz novu dunavsku šetnicu ispod dvorca Eltz mali proizvođači autohtonih proizvoda i OPG-i izložili su svoje tradicijske proizvode, a sam program započeo je natjecanjem kadeta u lovu ribe udicom na plovak. Svoj doprinos kulturno-umjetničkim programom već tradicionalno dao je HKGD Dunav smotrom folklora „Dunav svome gradu”. U programu je sudjelovalo preko 250 sudionika iz zemlje i inozemstva koji su uz zvuke hrvatskih tradicijskih glazbala i pjesama upotpunili ovaj sunčani dan na obalama Dunava i svojim šarolikim tradicijskim nošnjama stvorili jedan jedinstven ugođaj za posjetitelje.

Miris Dunava spojio se s mirisom fiš paprikaša koji su se širili iz kotlića 18 natjecateljskih ekipa, a tročlani žiri kojeg su činili Dragan Mlakić, Ivan Jozičić i Josip Zebec imao je pune ruke posla ocijeniti onaj najbolji.  Vrednovala se boja, miris, gustoća, okus, kompaktnost potkovice te opći dojam. Na koncu, najboljim fišem proglašen je onaj „Ekipe snova“ kojima je uručena posebno dizajnirana nagrada i vrtna ljuljačka. Svim sudionicima čestitamo i zahvaljujemo se na njihovom doprinosu da se ova manifestacija iz godine u godinu širi i postaje jedna od najznačajnijih manifestacija u Vukovaru.

Obilježavanju Dana Dunava pridružile su se i Hrvatske vode kroz edukativnu radionicu najmlađih. Predstavljen je edukativni materijal „Hrvatske vode za najmlađe” putem slikovnica i dječje radionice, a djelatnici Glavnog vodno-gospodarskog laboratorija Hrvatskih voda pokazali su kako se radi analiza vode. Mjerili su otopljeni kisik u vodi, hranjive tvari u vodi, pokazivali su primjerke zagađene, čiste i prosječno srednje zagađene vode te su djeca i posjetitelji mogli pod lupom mikroskopa vidjeti i životinje koje žive u vodi.

Članovi Zajednice ŠRU Vukovar organizirali su natjecanje kadeta u lovu ribe udicom na plovak, ali su i pripremili 15 kotlića fiša za građane, a u podjeli i prodaji bonova pomogli su članovi i Crvenog križa Vukovar. Od prodaje fiša prikupljeno je 3.265,00 kuna što će se utrošiti u dobrotvorne svrhe.  

Poseban interes izazvao je koncert Zvonka Bogdana u prepunom perivoju dvorca Eltz koji nas je zabavljao do kasno u noć. Zahvaljujemo se svima na doprinosu i veselimo se susretu iduće godine na istom mjestu u isto vrijeme.

Rezultate natjecanja u pripremi fiš paprikaša te natjecanja u lovu ribe udicom na plovak donosimo u nastavku.

Hrvatska turistička zajednica
Ministarstvo turizma RH
Grad Vukovar
VURA
Hrvatska gospodarska komora
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
EDEN
e-visitor