Hrvatski        English        Deutch
Gradski muzej Vukovar

Osnovan je 1948. godine donacijom rimskog novca, namještaja, oružja i umjetničkih slika koje je svom gradu poklonio dr. Antun Bauer. Muzej je s radom započeo u Zgradi diližansne pošte u staroj baroknoj jezgri, a 1966. preseljen je u Dvorac Eltz. Do 1991. Muzej je sadržavao fond od oko 50 tisuća eksponata što su činili četiri zasebna odjela:

 

Zavičajni muzej, prikazivao je prošlost Vukovara od prapovijesti do danas, a među najznačajnije zbirke su se ubrajale iskopine s arheološkog lokaliteta Vučedol te kulturno-povijesna zbirka koja je dokumentima, namještajem i umjetničkim predmetima pružala vjeran prikaz života vukovarskog građanskog sloja i obitelji Eltz.

 

Zbirka Bauer sadržavala je najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. st. i prve polovice 20. st. s posebnim naglaskom na razdoblje između dva svjetska rata. Među više od tisuću umjetnina Zbirka je sadržavala djela Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Ice Kršnjavog, Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Emanuela Vidovića i mnogih drugih.

 

Tijekom Domovinskog rata dvorac Eltz je pretrpio velika oštećenja, a zbirke koje su se tu čuvale također su stradale: dio je potpuno uništen, dio je nepovratno nestao, a dio je odvezen u Srbiju. Nakon dugogodišnjeg truda i diplomatskih aktivnosti Ministarstva kulture RH taj dio zbirke vraćen je u Vukovar 13. prosinca 2001. U periodu od 1991.-1997. Gradski muzej Vukovar djeluje u Muzeju Mimara u Zagrebu. Potkraj 1992. godine osnovana je zbirka pod nazivom Muzej Vukovara u progonstvu i tako nastaje zbirka donacija hrvatskih, a potom i europskih, umjetnika za grad Vukovar. Do danas je u toj zbirci prikupljeno više od 1400 djela suvremene hrvatske i europske umjetnosti. Ova zbirka predstavlja početak kulturne obnove Vukovara i bit će stalno izložena u obnovljenom Dvorcu Eltz uz ostale muzejske zbirke. Gradski muzej Vukovar danas djeluje u kompleksu Dvorca Eltz koji će, kad bude u cijelosti obnovljen, biti jedinstveni muzeološko-galerijski, znanstveni i multimedijalni centar u kojemu će se čuvati i prezentirati kulturna baština kao element nacionalnog identiteta i kontinuiteta života na ovom području.

 

2013. godine Gradski muzej Vukovar osvojio je prestižnu nagradu Anton Štifanić za poseban doprinos u razvoju turizma Republike Hrvatske, a 2016. godine je nagrade Silletto, koja se dodijeljuje muzeju koji posebnu pažnju posvećuje uključivanju svoje lokalne zajednice u svoj rad.

Radno vrijeme:

Utorak - Nedjelja: 10h - 18h

Ponedjeljkom muzej ne radi.

Zadnji ulaz za grupe radnim danom do 16 sati.

Praznicima zatvoreno.

 

Cijena ulaznice za individualne posjetitelje:

- učenici, studenti, umirovljenici: 30 kn

- odrasli: 40 kn

- obiteljska ulaznica: 60 kn

- VuseumPass: 60 kn

 

Cijena ulaznice za grupne posjetitelje:

- odrasli: 30 kn

- učenici, studenti, umirovljenici, te osobe s posebnim potrebama: 20 kn

- stručno vodstvo na hrvatskom jeziku za grupe: 50 kn

- stručno vodstvo na engleskom jeziku za grupe: 100 kn

 

Stručna vodstva:

50 kuna na hrvatskom jeziku

100 kuna na engleskom jeziku

 

Prosječno trajanje vodstva:

oko sat i pol

 

Besplatan ulaz imaju:

- djeca do 7 godina

- članovi Hrvatskog arheološkog društva

- članovi Hrvatskog muzejskog društva 

- članovi Muzejske udruge Istočne Hrvatske

- članovi ICOM-a, odnosno djelatnici ustanova koji su kao institucija članovi ICOM-a

- voditelji turističkih grupa

 

U sklopu ulaznice nalazi se šifra za aplikaciju Cultural Places by Oroundo, multimedijalni vodič kroz postav GMV, Muzeju vučedolske kulture, mobilnoj aplikaciji Cultural Places by Oroundo s multimedijalnim vodičem kroz postave GMV i MVK kao i multimedijalni vodič kroz grad Vukovar.

 

PRISTUP

Uz prethodnu najavu pristup osobama s invaliditetom moguć je uz sve izložbene prostore dizalom i pokretnom rampom.

 

FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE DOZVOLJENO UZ ODOBRENJE UPRAVE

 

Gradski muzej Vukovar

Županijska 2 (Dvorac Eltz)

32000 Vukovar

tel: 032 441 270

e-mail: gmv@muzej-vukovar.hr
www.muzej-vukovar.hr