Hrvatski        English        Deutch


Vukovar film festival - Program događanja

Deseti Vukovar film festival - Festival podunavskih zemalja, koji će se ove godine održati od 22. do 27. kolovoza, premijerno će prikazati najbolje od najboljeg iz ovogodišnje europske i svjetske filmske produkcije. Osvajači nagrada s festivala u Cannesu, Berlinu i Karlovyh Vary, novi filmovi svjetskih klasika kao što su Woody Allen, Pedro Almodovar i Jim Jarmusch, imat će hrvatske premijere upravo u Vukovaru.

U konkurenciji za nagrade prikazuju se dugometražni, kratkometražni i dokumentarni filmovi iz podunavskih zemalja. Festival će u ponedjeljak otvoriti pobjednik netom završenog festivala u Karlovym Varyma, mađarski film „Ovo nije moje vrijeme“, a redatelj i glavni glumci filma prisustvovat će svečanom otvorenju u Vukovaru.

Ovo godine, prvi put, uvodi se novi program „Odabrao Đelo Hadžiselimović“, a zanimljivo je da će filmovi biti prikazivani na brodu „Bajadera“, a gledatelji će uz piće i uživanje u kokicama i filmovima ploviti Dunavom za vrijeme projekcija.

10. jubilarni Vukovar film festival - Festival podunavskih zemalja ove se godine održava u četiri grada te na deset lokacija. Najbolji filmovi s najvećih svjetskih filmskih festivala premijerno će se prikazati na vukovarskim lokacijama - Terasi agencije za vodne putove, Perivoju dvorca Eltz, Cinestaru te kinu Borovo, na Vukovarskoj adi te u kinu Korner u Valpovu. Festival prvi put odlazi i u Osijek u kino Urania te u Beli Manastir u Etnološki centar, a ekskluziva su i projekcije na plovećem brodu Bajaderi, vukovarskoj atrakciji koja će kretati ispred Otoka sportova. Da Festival brine i o lokacijama izvan Vukovara, pokazuje izvrsna selekcija skandinavskih filmova „Viking invazija“ koji će se prikazivati u Borovu i Valpovu.

Od popratnih festivalskih programa izdvaja se ove godine rekordnih pet filmskih radionica. Tu su Dunavska scenaristička radionica pod vodstvom scenaristice Sanje Kovačević, Festivalska radionica pod vodstvom redatelja Ivana Salaja, Stop animacija za najmlađe koju vodi redatelj Zvonimir Rumboldt, Radionica slame pod vodstvom kipara Nikole Fallera te radionica stripa pod vodstvom stripomana Davora Schunka.

Ovogodišnja festivalska party zona smjestila se u prostoru bivšeg kina u Radničkom domu u centru Vukovara, a donosi nastupe sjajnih bendova kao što su The Frajle i Soulfingersi. Ulaz na koncerte je slobodan.

„Prije deset godina tadašnja gradonačelnica, gospođa Zdenka Buljan, prepoznala je kulturološku vrijednost ideje filmskog festivala u gradu na Dunavu - Vukovaru. U proteklih deset godina od skromnih početaka festival je postao mjestom gdje se premijerno prikazuju najbolji filmovi kako iz Podunavlja tako i cijeloga svijeta. Tu nam činjenicu nitko ne može oduzeti“, riječi su direktora festivala, Igora Rakonića.

„Jubilarni 10. Vukovar film festival biti će najveći, kako i priliči jubilarnoj brojci. Zahvaljujći trudu i entuzijazmu ljudi koji sudjeluju u njegovoj organizaciji na čelu s gospodinom Igorom Rakonićem je zaista prerastao u jedno od najbolje prepoznatih kulturnih manifestacija grada Vukovara jer je svojom kvalitetom, načinom organizacije te pozitivnom energijom koju unosi u naš grad obogatila ljeto u Vukovaru“, rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako Vukovar film festival izaziva pozitivne reakcije kod građana Vukovara ali i šire. „Posebno veliko značenje ovog festivala je za naše poduzetnike koji već dugi niz godina surađuju s organizatorima, pa tako Borovo d.o.o. već sedmu godinu izrađuje startas tenisice s motivima VFF-a, na Waterbus Bajaderi će se ove godine prikazivati projekcije filmova što je vrlo atraktivno, a i našim ugostiteljima je odobreno produljeno radno vrijeme. Također su se pojavile i neke nove manifestacije koje prate sam festival te je zbog svih navedenih faktora ovo preraslo u vrlo respektabilan događaj“ istaknuo je gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava te izrazio nadu da će u ovom smjeru nastaviti surađivati te da će iz godine u godinu festival postajati sve bolji i bolji.

'Hrvatski Telekom već cijelo desetljeće sa zadovoljstvom podržava Vukovarski festival, kontinuirano od njegovog prvog izdanja.

Program i raspored projekcija možete pronaći ovdje.