:BRUTalno dobra utrka u Vukovaru poziva na pustolovinu

Ako vam se sviđa ova objava, podijelite ju sa svojim prijateljima

Vukovar je mjesto susreta Srijema i Slavonije, a padine srijemske Fruške gore imaju i strmih uspona. Dobro to znaju zaljubljenici u biciklizam koji, osobito u proljeće i ranu jesen, dolaze u Vukovar kako bi uživali u omiljenoj aktivnosti. I ne samo zbog biciklizma, nego i prekrasne pitome prirode po kojoj su Vukovar i njegova okolica nadaleko poznati.

Čak i ako niste pasionirani ljubitelj vožnje na dva kotača, toplo vam preporučujemo da se okušate u ovoj aktivnosti u kraju u kojem je bicikl omiljeno prijevozno sredstvo. Za početak lagano, po vukovarskim ulicama i obalom uz Dunav, uz predah u nekom od gradskih kafića ili restorana, a kad shvatite da vozite bicikl kao od šale proširite rutu na živopisnu okolicu, sela, vinograde i šume.

Tako je nekako koncipirana i vukovarska outdoor priča ispričana oko manifestacije :BRUT Vukovar koja se održala upravo na obroncima Fruške gore od 1.-3. rujna 2022. godine. Naime, vožnju na dva kotača organizatori su prvi dan započeli tematskom turom pod nazivom :BRUT Industrial, rutom koja vodi kroz industrijski kompleks Borovo i Bata Ville – zaštićenu kulturno-povijesnu cjelinu upoznajući tako sudionike s ovom iznimnom industrijskom baštinom zbog koje je Vukovar do devedesetih godina prošlog stoljeća između ostalog bio jedan od najrazvijenijih gradova. Vozeći se ovim dijelom grada, biciklisti su razgledali i vukovarsku galeriju na otvorenom s brojnim muralima na pročeljima zgrada koje su kroz 5 godina festivala VukovArt postale platno brojnim street art umjetnicima svjetskog glasa.

Drugi dan manifestacije bio je posvećen onim najmanjima koji su kroz bike poligon naučili nešto više o bicikliranju i sigurnosti u prometu te turističkom razgledavanju grada kroz vođenu turu na biciklima. Nakon razgledavanja kulturnih i povijesnih znamenitosti Vukovara, sudionici su na Wine&Food terasi zadruge Vrhunsko vukovarsko mogli degustirati vrhunske domaće proizvode. Ispod povijesnih  baroknih svodova u samom centru grada Vukovara čekaju vas naime nevjerojatni “OKUSI VUKOVARA”- slavonske tradicionalne delicije s lokalnih OPG-a, kušaonica lokalnih vina i vukovarski suveniri iz domaće radinosti.

Glavno događanja ove trodnevne manifestacije bila je kružna utrka :BRUT Vukovar koja, sa startom i ciljem na vinogradarskom imanju Goldschmidt, prolazi kroz pitoreskne vinograde i polja, uz moćni Dunav, kroz Arheološki lokalitet Vučedol i (doslovno!) preko Muzeja vučedolske kulture te pored memorijalnog Spomen područja Ovčara i Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Ovako raznolika ruta natjecatelje je ostavila bez daha, ne samo zbog zahtjevnosti staze nego i zbog predivnog krajolika kroz koji vodi. Atraktivna staza omogućuje biciklistima sve doživljaje koje jedna offroad utrka treba sadržavati. Zemljani i travnati tereni, oštri i kraći usponi i spustovi izmjenjuju se u krugu ukupne dužine 25km. Sama utrka odvijala se u dvije dužine – 25km i 50km. Dobra cestovna infrastruktura te raznolik teren koji omogućuje skupljanje i visinske razlike osnova su brojnih :BRUTalno dobrih staza i ruta koje pokrivaju cestovni, brdski i gravel biciklizam u ovom dijelu Vukovara. Nakon utrke i proglašenja pobjednika u pojedinačnim kategorijama, sudionici :BRUT-a Vukovar i svi posjetitelji manifestacije mogli su uživati u izvrsnoj i lijepoj atmosferi srijemskih vinograda, zabavi i obilju tradicionalnih proizvoda, a druženje na imanju Goldschmidt nastavilo do večernjih sati.

Utrka :BRUT Vukovar u manjem je opsegu održana i 2021. godine kada je nastupilo 40 natjecatelja uz odličan odjek u lokalnoj zajednici s obzirom da bicikliranje u Vukovaru ima dugu tradiciju, a sam Vukovar nalazi se na nekoliko trasiranih i označenih biciklističkih ruta: na međunarodnoj dunavskoj biciklističkoj ruti EuroVelo 6, na regionalnoj kružnoj ruti Srijem, na ruti Put Vinograda. Manifestacija je kroz tri dana trajanja okupila 260 sudionika iz cijele Hrvatske, dok je samo u glavnoj utrci :BRUT Vukovar sudjelovalo 110 biciklista. :BRUT Vukovar organiziraju Vukovarski triatlon klub u suradnji sa Sportskim objektima grada Vukovara, Udrugom kineziologa grada Vukovara, Turističkom zajednicom grada Vukovara, Zajednicom sportskih udruga grada Vukovara uz podršku Udruge Baranja i turizam. Želja organizatora je uz poticanje na zdrav život i boravak u prirodi kroz ovu manifestaciju u Vukovaru okupiti sudionike iz raznih dijelova Hrvatske, upoznati ih s ovim krajem te promovirati kulturno-povijesnu baštinu Vukovara, približiti im eno i gastro ponudu, omogućiti im da dožive poznatu gostoljubivost ljudi ovoga kraja te promovirati prirodne ljepote Slavonije i Srijema. Sve ovo čini dodatni motiv dolaska u Vukovar, pridonosi razvoju jednog od ključnih turističkih proizvoda Vukovara, a to je aktivni turizam, odnosno cikloturizam koji kroz ovakve manifestacije razvija nove vrijednosti.

Hrvatska turistička zajednica
Ministarstvo turizma RH
Grad Vukovar
VURA
Hrvatska gospodarska komora
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
EDEN
e-visitor