Aktivni odmor

Ako vam se sviđa ova objava, podijelite ju sa svojim prijateljima

Biciklizam i cikloturizam

Vukovar je dio europske biciklističke rute EuroVelo 6 duž Dunava koja ide od Atlantika do Crnog mora. Dunavska cikloturistička ruta prolazi kroz Hrvatsku u dužini od 138 km, a trasa je specifična po nekoliko usjeka koji su zbog visinske razlike pravi izazov. Istražite ovaj dio Hrvatske pomalo avanturistički, uživajte u ljepotama Slavonije, Baranje i Srijema vozeći se biciklom uz sam Dunav, upoznajte krajolik, ljude i njihove običaje.

Krenite biciklom u razgledavanje slavonskih ravnica i šorova, parkova ili prirodnih znamenitosti. Vožnja valovima panonskog mora, gradska vožnja, vrludanje kroz vinograde… Kao podrška ovom aktivnom odmoru, u Vukovaru su postavljena 4 biciklistička odmorišta (na šetnici uz Dunav, na parkiralištu kod hotela Dunav, pored Vodotornja i kod Muzeja vučedolske kulture) s turističkim i servisnim informacijama i mogućnošću brzih popravaka (Park šuma Adica) kao i garaža za vaše bicikle (na šetnici uz Dunav kod Otoka sportova), kako bi mogli sigurno smjestiti svog ljubimca dok obilazite znamenitosti. A ako nemate vlastiti bicikl, ne brinite… omogućili smo Vam na dvije lokacija u gradu (na korzu kod zgrade Pošte i  kod Plivališta Vukovar) najam putem sustava javnih bicikala Next bike: www.nextbike.hr.  

Najam bicikla moguć je i u Turističkoj zajednici grada Vukovar koja je ujedno i Regionalni centar mobilnosti – istražite mogućnosti održive mobilnosti u Podunavlju!


Kroz Vukovar prolazi i Ruta Srijem – kružna ruta koja povezuje južno područje Vukovarsko-srijemske županije sa sjeveroistočnim dijelom, a nadovezuje se na postojeću međunarodnu Dunavsku biciklističku rutu koja je dio puta Eurovelo 6. Ukoliko putujete dunavskom rutom možete napraviti obilazak cijele županije rutom Srijem te se njome vratiti na međunarodnu rutu Dunav. Ruta Srijem čini krug po cijelom ovom prostoru te se uvijek možete vratiti na početnu točku. Ruta Srijem upoznati će vas u potpunosti s krajem kojim prolazite, ona vodi naseljenim mjestima, šumom, poljima i vinogradima. Vozeći se rutom možete posjetiti brojne turističke atrakcije navedene na karti. Ruta nije zahtjevna i pruža obilje doživljaja.

Mapa biciklističkih ruta Vukovarsko-srijemske županije – strana_1

Mapa biciklističkih ruta Vukovarsko-srijemske županije – strana 2

Aktivnosti na vodi

Posebno je iskustvo voziti se na Dunavskim valovima i biti dio ove moćne europske rijeke!

Mogućnost vožnje tubom, razgledavanje Vukovara i Male ade iz čamca, obilazak Ade, Vučedola i Orlovog otoka ili vožnja do Iloka samo su dio raznolike ponude.

Za više informacija kontaktirajte: https://opcijab.hr/ ili e-mail: apsolutno.iskustvo@gmail.com

Ribolov

Za ljubitelje ribolova nema boljeg mjesta za ovaj vid rekreacije i opuštanja, ali i dobrog ulova, od dunavskih voda, rukavaca i jezera. Dunavske vode bogate su brojnim vrstama ribe, a najčešće su šaran, som, smuđ, štuka, kesega, deverika. Najčešće se koriste štap i udica, a manje bućkalica i ostala pomagala. Na našem području ima 13 registriranih športsko-ribolovnih udruga gdje je moguće nabaviti dozvole za pecanje.

 • Zajednica športsko-ribolovnih udruga
 • Parobrodarska 3
 • Tel: 00385 (0)32/450-138; 0385 (0)98/346-791
 • E-mail: zsru.vukovar@gmail.com
 • www.zajednica-sru-vukovar.hr
 • Radno vrijeme:
 • ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak: 08:00 – 12:00
 • srijeda: 16:00 – 20:00

Konjički sportovi

OPG Dunavski raj smješten  na lokaciji Vučedol – Vukovar u blizini arheološkog nalazišta Vučedol u ponudi ima:

Rekreativno terensko jahanje

Ukoliko ste iskusan jahač nudimo Vam mogućnost upoznavanja čari Srijema, povišenog ravnjaka prošaranog obroncima Fruške gore, brojnim vinogradima i šumama, te krivudavog Dunava sa brojnim ritmovima i šumovitim adama. Teren obuhvaća i mogućnost obilaska povijesnih znamenitosti grada Vukovara, obližnje arheološko nalazište Vučedol, Ovčare, jahanje uz Dunav…

Jahanje za djecu – životna rekreacija

Budući da ni djeca danas nisu pošteđena pogubnog utjecaja stresne svakodnevice, jahanje predstavlja idealan oblik rekreacije kojim se uspješno razgrađuje stres. Osim jahanja, neizostavna briga za konja predstavlja izvor poticaja za zdrav razvoj djeteta te posebno razvoj ličnosti. Brigom o životinjama djeca razvijaju svoje emocionalne i socijalne životne vještine, postaju odgovornija prema sebi i drugima, razvijaju sposobnost snalaženja u novim situacijama, uče prevladati strah i stječu samopouzdanje. Imati prijatelja od 500 kg za djecu predstavlja poseban osjećaj zadovoljstva.

Probno i rekreativno jahanje u ograđenom prostoru

Ukoliko biste željeli probati ili se prisjetiti davnih dana provedenih na konju, nudimo Vam jahanje u uređenom jahalištu uz pratnju i nadzor voditelja jahanja.

Tečaj jahanja

Tečaj jahanja održava se u uređenom i ograđenom jahalištu. Održava se svaki dan u dogovoru s voditeljem jahanja. U cijenu je uključeno korištenje konja, oprema i nazdor voditelja jahanja. Rad s polaznicima tečaja je isključivo individualan. Tečaj jahanja mogu pohađati djeca od navršenih 8 godina starosti.

Fijaker

Za ljubitelje romantičnih vožnji u OPG Dunavski raj u ponudi ima i vožnju tradicijskim baroknim fijakerom. Ponuda vrijedi kako za individualne posjete tako i za skupne posjete gradu.

Konjogojska udruga Potkova Vukovar čiji je primarni cilj promicanje slavonskih običaja i tradicije bavi se uzgojem konja uglavnom lipicanske pasmine i trenutno broji oko 30-ak grla. Sudjeluju na raznim smotrama i manifestacijama širom Slavonije i Baranje, a u ponudi imaju i atraktivne vožnje fijakerom i zaprežnim kolima te jahanje.

Sportski objekti Vukovar

Vođeni vizijom pozicioniranja Vukovara kao lokacije vrhunskih sportskih i organizacijskih sposobnosti, razvojem sportskog turizma, i osiguranjem razvoja i promidžbe lokalnog sporta i grada Vukovara, Sportski objekti Vukovar objedinjuju nekoliko sportskih lokacija:

Plivalište Vukovar

Na preko 5.000 m2 prostire se novoizgrađeno suvremeno Plivalište Vukovar. Građevina sadrži jednu bazensku školjku unutar same građevine, dimenzija 50x25m, što odgovara dimenzijama olimpijskog bazena, te dvije manje bazenske školjke na otvorenom pravokutnog oblika 22×12m i ovalnog bazena s masažerima i toboganom 25×15m. Dvije manje školjke su bazen za rekreaciju i obuku neplivača.

Bazenska dvorana središnji je prostor građevine i izravno je povezana sa svlačionicama i prostorom vanjskog plivališta. Vanjsko plivalište ima zaseban ulaz, svlačionice i blagajnu.

Osim plivačkih aktivnosti, uz dodatnu opremu moguće je provoditi i druge sportske, rekreacijske, zabavne i revijalne programe. Uz dužu stranu bazena smješteno je gledalište.

Ostale sadržaje plivalište čine: Fitness dvorana, sauna, restoran i bar na dvije razine i sunčalište.

Pri sportskim objektima Vukovar djeluju i razni sportski klubovi. Više na:  www.sov.hr/klubovi

 • Plivalište Vukovar
 • Rudolfa Perešina 11
 • 32000 Vukovar
 • E-mail: info@sov.hr
 • www.sov.hr
 • Tel: 00385 (0)32/540-430
 • Radno vrijeme
 • Ponedjeljak – nedjelja: 8:00-22:00
 • ŠRC Lijeva bara
 • Ul. Stanka Vraza 19B
 • 32000 Vukovar
 • E-mail: info@sov.hr
 • Tel: 00385 (0)32/540-430; 421-866
 • Sportska dvorana Borovo naselje
 • Trg Dražena Petrovića 2
 • 32000 Vukovar
 • E-mail: info@sov.hr
 • Tel: 00385 (0)32/540-430 ; 421-866
 • Tenis centar Vukovar
 • Rudolfa Perešina 10
 • 32010 Vukovar
 • E-mail: info@sov.hr
 • Tel:  00385 (0)32/540-430

Vukovar – grad maratona

Uz sve znamenitosti koje sadrži ovaj lijepi grad na istoku Hrvatske, za njega se s pravom može reći da je i grad maratona.

Vukovar je jedini grad u Hrvatskoj u kojem se svaki mjesec najmanje jednom, a najčešće i više puta trči ta kraljevska disciplina od 42,2 km. Po održanim maratonima tijekom jedne kalendarske godine prvi smo grad u Hrvatskoj, ispred Zagreba, Osijeka, Splita.  

Svemu je prethodio Vukovarski polumaraton koji se održava od 2019. godine, preživio  je i izazovnu korona-krizu te se od 2021., trči uživo!  Cilj ove atletske utrke je podizanje samopouzdanja mladih i odraslih osoba te promicanje zdravog načina života kroz popularizaciju rekreativnog trčanja za sve uzraste, a organizatori su Grad Vukovar i Skiper media.  Suorganizatori su Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Sportski objekti Vukovar, Triatlon klub Vukovar i Atletski klub Maraton. Specifičnost Vukovarskog polumaratona čini  to da  ruta kojom se trči obuhvaća murale koji postoje u gradu. Utrka je bila podijeljena prema dužinama staze od 21 kilometar (polumaraton) te 5 kilometara (utrka građana).

U  proljeće 2021.g. vukovarski maratonac i hrvatski rekorder po broju istrčanih maratona u jednoj godini Stjepan Čošić, uz podršku svoje obitelji odlučio je u Vukovaru organizirati maraton pod nazivom Vukovarski „HAMBURG“ maraton.

Prvi Vukovarski „HAMBURG“ maraton održan je 18.4.2021.g. i do sada ih je održano 18. Lokacija održavanja je prekrasna šetnica uz Dunav. U ljetnom periodu maratoni se održavaju u večernjem terminu, a ostali dio godine u jutarnjem. Hamburg maraton se održava jednom mjesečno kroz cijelu godinu.

Kako je od strane zaljubljenika u maratone postojao interes za trčanje i više od jednog puta mjesečno, Stjepan je 22.1.2022.g. organizirao i pokrenuo Danube maraton, koji se održava u Park šumi Adica, zelenoj oazi, samo kilometar od centra grada, gdje se trči po kružnoj trim stazi. Danube maraton je do sada održan 15 puta.

Dođite i vi, istrčite maraton u Vukovaru, ponesite kući za uspomenu finišersku medalju s maratona, kao i pozitivne dojmove koji prate ove maratone, na koje se ljudi ponovno vraćaju, oduševljeni ljepotom staze, pozitivom i čarolijom jednostavnosti koja prati ove maratone.

Hrvatska turistička zajednica
Ministarstvo turizma RH
Grad Vukovar
VURA
Hrvatska gospodarska komora
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
EDEN
e-visitor