Manifestacije i festivali

Ako vam se sviđa ova objava, podijelite ju sa svojim prijateljima

Vukovarsko lutkarsko proljeće

Vukovarsko lutkarsko proljeće je nacionalna manifestacija hrvatskog lutkarstva i hrvatskog lutkarstva iz dijaspore nastala 1996. godine, u vrijeme kada je ovo područje proživljavalo teške ratne godine, pa je tako nastala potreba da se za najmlađe nešto učini na kulturnom planu.

Vukovarsko lutkarsko proljeće održava s svake godine u Hrvatskom domu Vukovar prije Velikog tjedna blagdana Uskrsa. Kroz šest festivalskih dana uprizori se desetak predstava koje s velikim oduševljenjem poprate oni najmlađi.

Festival cvijeća

Krajem travnja svake godine, u centru Vukovara, održava se festival cvijeća koji okuplja lokalne i regionalne uzgajivače biljaka, cvjećare, aranžere i ostale srodne obrtnike i ljubitelje cvijeća i ukrasnih biljaka.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera i daje jedan potpuno drukčiji, šareniji i topliji izgled centra Vukovara, a ujedno je i pozdrav proljeću i uvertira za obilježavanje Dana grada.

Prvosvibanjski izlet u Adici

U omiljenom izletištu Vukovaraca i njihovih prijatelja i posjetitelja Vukovara – u Park šumi Adica – već se tradicionalno organizira izlet za Međunarodni praznik rada 1. svibnja.  Prilika je ovo za piknik, druženje, šetnju i odmor u ovoj zelenoj oazi nadomak centra grada. Tradicionalno se na taj dan dijeli grah i posjećuju zabavni parkovi. To je dan za druženje, opuštanje i uživanje.

Svi zaJedno hrvatsko naj

Projekt “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” osmišljen je kao jedinstvena kulturno-turistička manifestacija koja povezuje medije, kulturu i turizam te naglasak stavlja na doživljaj.

Festival je prvi put održan 2018. godine u Europskoj godini kulturne baštine, a njegova je jedinstvenost u tome što se radi o prvom hrvatskom festivalu na kojem se predstavila zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština koja se nalazi na nacionalnoj i UNESCO-voj listi, uz najatraktivnije turističke manifestacije, atrakcije i destinacije iz cijele Hrvatske. Tijekom održavanja Festivala posjetitelji, šetnjom po Vukovaru, imaju mogućnost upoznati se s manifestacijama koje se tijekom godine održavaju u različitim dijelovima Hrvatske, kušati autohtona hrvatska jela i uživati u ponudi najboljih hrvatskih vina. Osim toga posjetitelji će uživati u koncertima, kreativnim radionicama, izložbama i nastupima uličnih glazbenika i performera, klapa, tamburaša i KUD-ova i plesnih skupina. Pozitivne vibracije, odlična atmosfera uz atraktivne programe pretvaraju ulice i trgove Vukovara u mjesto susreta različitih kultura, gastronomija i zabave, čuvajući i prezentirajući najbolje od hrvatske zaštićene nematerijalne baštine, povezujući Hrvate iz domovinske i iseljene Hrvatske, uz prezentaciju kulturne baštine nacionalnih manjina, ali i drugih zemalja. Festival se održava u okviru obilježavanja Dana grada Vukovara 3. svibnja.

Festival glumca

Festival glumca utemeljili su 1994. Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija. Danas je ova manifestacija prerasla u festival koji pred publiku donosi i komorne i velike ansambl predstave. Ovo je jedini festival u Hrvatskoj posvećen glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu. Festival je to dobre glume, glumačkog umijeća, glumačke osobnosti, dara, specifičnosti i nikada ugaslog svjetla koji se u Vukovaru održava u Hrvatskom domu.

Na Festivalu glumca, glumci su izbornici, domaćini, članovi ocjenjivačkoga suda te se nagrade dodjeljuju isključivo za glumačka ostvarenja.

Međunarodni dan Dunava

Budući je Vukovar grad na Dunavu – drugoj po veličini europskoj rijeci, prirodno je bilo da bude i dio ove priče i da simbolički i sadržajno obilježi Međunarodni dan Dunava koji se obilježava 29. lipnja. Počelo je skromno, prvo svake druge godine, jedne u Vukovaru, druge u Iloku, da bi se transformiralo u pravu i vrlo omiljenu manifestaciju koja se neprekidno razvija i dopunjava novim sadržajima: od fišijade, do izložbi, prikaza tradicije života uz Dunav, natjecanja u ribarenju do vožnji brodicama i čamcima.

Dođite, jer ovdje Dunav miriše kao nigdje!

Vukovar Film Festival

Festival podunavskih zemalja – Vukovar Film Festival održava se od 2007. godine i po mnogočemu je jedinstven festival. Jedini je filmski festival koji se doslovno održava na Dunavu i time nudi jedinstven doživljaj. Osmišljen je da promovira i širi kreativni uzlet filmaša iz podunavskih zemalja.

Tematsko opredjeljenje festivala na filmove iz podunavskih zemalja logično je povezano s Vukovarom kao centrom hrvatskog dijela Podunavlja. Kulturološki utjecaji širili su se Dunavom od pamtivijeka. Jer Vukovar je srce Dunava!  Budući da je VFF jedini filmski festival ove regije, na međunarodnom planu želi povezati filmaše podunavskih zemalja, čije su kinematografije danas među najvitalnijima na svijetu.

Festival se održava u ljetnim mjesecima na slijedećim lokacijama: Terasa Agencije za vodne putove, Perivoj dvorca Eltz, na Vukovarskoj adi, Cinestar Vukovar, Kino Borovo i brodu Vukovar Waterbus. U četiri do šest dana trajanja festivala prikaže se mnoštvo atraktivnih, nagrađivanih i kvalitetnih filmova za publiku gladnu istinskih djela sedme umjetnosti. Tradicionalno, nagrada Zlatni šlep dijeli se u tri različite kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolji kratki igrani film, a o čijoj podjeli odlučuju dva tročlana žirija. Festival redovito prati niz radionica i popratnih događanja i koncerata.

Naročito je atraktivan program Turističke zajednice Ljepota različitosti, koji podrazumijeva gastro ponudu kuhinja nacionalnih manjina, što je jako lijepo prihvaćeno i postalo je neraskidivi i nezamislivi dio VFF.

Vukovarski etno sajam

Sajam tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorina i antikviteta te proizvođača hrane i pića na kojem proizvode i usluge, uz bogat kulturno-umjetnički program, izlažu proizvođači s područja cijele Hrvatske. Sajam se održava svake godine zadnji vikend u rujnu. 2018. godine Etno sajam je i dobitnik posebnog priznanja za promicanje tradicijskih proizvoda koje se dodjeljuje u sklopu akcije Suncokret ruralnog turizma.

U program Etno sajma prije nekoliko godina se uključila i Obrtnička komora s manifestacijom Okusi Hrvatske te Lions klub Vukovar i Udruga Nijemaca i Austrijanaca s vukovarskom verzijom Oktoberfesta.

Advent u Vukovaru i Vukovarske adventske svečanosti

Na temeljima tradicijske kulture od 1997. godine održavaju se Vukovarske adventske svečanosti koje se sastoje od niza glazbeno-scenskih priredbi, uz paljenje adventskih svijeća. U svečanosti prve nedjelje svjetleća rijeka zapaljenih baklji pronosi svjetlost ulicama Vukovara, od crkve sv. Filipa i Jakova do dvorca Eltz, gdje se unosi svjetlo i pali prva adventska svijeća, uz bogat program tradicijskih običaja.

Advent u Vukovaru raste iz godine u godinu,  pa se tako kroz četiri tjedna Adventa, u kojima se uz prikaz živih jaslica, raznih predstava i radionica u posebno uređenom Kutku Djeda Božićnjaka, klizanje na gradskom klizalištu, puštanje lampiona sa željama iščekuje rođenje Isusa.  Hrvatska turistička zajednica
Ministarstvo turizma RH
Grad Vukovar
VURA
Hrvatska gospodarska komora
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
EDEN
e-visitor