DVORAC ELTZ I GRADSKI MUZEJ VUKOVAR – ZAVIRITE U BOGATU PROŠLOST VUKOVARA

Muzeji su čuvari života. Unutar svojih zidova, u mističnim odajama čuvaju prošlost od zaborava. Ljudi su skloni zaboravljati i zato su tu muzeji da nas podsjete na prohujalo vrijeme, ali i na naše korijene, tradiciju, običaje; na to kako je to nekad bilo kako bismo mogli uspoređivati, ocjenjivati, procjenjivati, zaključivati. I voljeti sebe i svoju povijest i povijest svoga naroda.

Dvorac Eltz otvorio je svoja vrata Gradskom muzeju Vukovar i pružio mu dvor na dlanu, u svoj svojoj ljepoti i raskoši, kako i dolikuje jednom dvorcu i jednom muzeju. Do tada je bio dom grofovskoj obitelji Eltz, ali i impozantna građevina koja je golicala maštu Vukovaraca željnih da zavire unutar zidova.

Kažu da kad nešto jako želiš, to se i ostvari. Tako su Vukovarci dobili svoj Muzej u dvorcu! Prekrasan, jedinstven, neponovljiv.

I onda je došla 1991. godina. Muzej srušiše, umjetnine pokradoše, ljude otjeraše i raseliše.

Ljubav i dobrota idu ruku pod ruku. Veliki dio umjetnina se vratio, dvorac se obnovio i Gradski muzej Vukovar je otvorio svoja vrata građanima u svom punom sjaju. Iako su građani njega voljeli i ranjenog, devastiranog, bez krova, jer i takav ih je zvao u svoje okrilje, čuvao njihove priče, organizirao susrete s prijateljima.

Prepoznaše to i u Europi i odlikovaše Muzej nagradom Silletto 2016. godine, i to prije svega zbog povezanosti muzeja i građana. Zato što se nije otuđio, zato što je brinuo, zato što ih je okupljao, zato što ih je volio!

Zato zavirite i Vi u dugu, burnu i ponosnu prošlost Vukovara i posjetite ovo velebno zdanje na obalama Dunava!

  • Gradski muzej Vukovar
  • Županijska 2
  • Tel: 00385 (0) 032/638-470; -475
  • E-mail: abrkic@muzej-vukovar.hr
  • www.muzej-vukovar.hr


Hrvatska turistička zajednica
Ministarstvo turizma RH
Grad Vukovar
VURA
Hrvatska gospodarska komora
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
EDEN
e-visitor