KULTURA STOLA – OKUSITE SPOJ TRADICIJE I LJUBAVI

Kažu da ljubav ide kroz želudac. Ako je tako, onda će ovo biti ljubav na prvi pogled i uvijek ćete nam se vraćati!

Gastronomija, dobra hrana – to je način, stil života, to je više od ljubavi prema hrani; to je strast, želja, mašta, kreativnost, razmišljanje o uvijek novoj kreaciji, harmoniji okusa.

Kuhinja i gastronomija vukovarskog kraja doista je čarobna i ima neku, samo njoj svojstvenu moć da vas veže za ovaj kraj zauvijek. A sva se tajna krije u tom malom kutku raja gdje se, kao što to sa svim pravim ljubavima biva, sramežljivo i pomalo nespretno upoznaju i dotiču, a odmah potom i neraskidivo i strastveno grle ravna Slavonija i brežuljkasti Srijem. Isprepleteni plodnom crnicom, prhkim lesom, mirisnim livadama, snažnim  Dunavom i sramežljivom Vukom, oduvijek su bili mjesto idealnog življenja.

Ne čudi stoga što se upravo ovdje prelijevaju i isprepliću utjecaji raznih kultura, vjekovima doseljavanih i odseljavanih naroda, starosjedilaca i došljaka. I upravo ta povezanost i isprepletenost s ostatkom svijeta, ta sposobnost da svakoga primi, ugosti i učini dijelom sebe prihvaćajući i najmanju raznolikost, uzimajući od svih samo ono najbolje, čini Vukovar onime što jeste – gostoljubiv kraj vrhunske gastronomije, prostodušne, jednostavne, raznolike, sadržajne, mirisne – ma upravo bajkovite, dostojne i siromaha, i age i kralja.

Vidite, u Vukovaru i okolici se oduvijek dobro jelo, nekad više, nekad manje, ali se jelo.  I što je najvažnije, jelo se raznoliko.

Ako se zaželite mesnih delicija, u Vukovaru ćete uvijek moći pojesti odličan čobanac, vinski gulaš, sarmu ili paprikaš.

Nemojte otići iz Vukovara, a ne kušati domaći vukovarski fiš paprikaš, taj istinski gastronomski doživljaj u kojem će se savršeno spojiti okusi luka, crvene paprike, vina te dunavske babuške, kečige, šarana, soma i štuke. Odvažite se na kušanje pečenog pijanog šarana, pohanog filea smuđa ili soma uz vrhunsku krumpir salatu ili krumpir ispod peke i nezaobilaznog šarana na rašljama.

Uz ribu ide dobro vino (riba mora plivati i treći put), a vi birate između vukovarskog zlatno-žutog rizvanca, sauvignona, rizlinga, frankovke ili graševine koja tako dobro uspijeva u plodonosnim vinogradima vukovarskog i srijemskog kraja.

Zasladite se tada finom orehnjačom, makovnjačom ili mirisnom štrudlom s jabukama. I dok vam se opojni miris Dunava uvlači u nosnice, a lagani povjetarac kojega u Vukovaru gotovo uvijek ima, polako ali sigurno odnosi i posljednja zrnca svake brige s vidika, uživajte uz kavicu ili čaj kušajući vukovarske buhtle punjene domaćim pekmezom od marelice, a uvaljane u vrhnje i mljevene orahe, grickajte mirisne medenjake i vanilin kiflice.

U ovim receptima i okusima kriju se proživljena sjećanja i mirisi prošlosti, mirisi našeg djetinjstva. Kušajući ih i prisjećajući se nekih davnih, dragih, nepovratnih trenutaka, otplovimo kroz vremeplov u kuće naših baka koje su kao i njihova jela, neizostavni dio naših života. Priča o hrani i receptima priča je o životu. Ne uvijek lakom, ali nezaboravnom i neponovljivom. A sve prošlo i nedostižno ima neku magičnu moć, to zrnce žala i nostalgije.

Uživajte u doživljenom i napojite si dušu mirisima i okusima Vukovara, tim istinskim gastronomskim hedonizmom koji se krije baš ovdje u zagrljaju Slavonije i Srijema, na mjestu gdje Dunav ljubi nebo!

Hrvatska turistička zajednica
Ministarstvo turizma RH
Grad Vukovar
VURA
Hrvatska gospodarska komora
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
EDEN
e-visitor