VUČEDOL – OTKRIJTE MISTIČNI SVIJET VUČEDOLA

Vučedol – Pariz neolitika!

Mjesto gdje je prije više od pet tisuća godina život bujao. Civilizacija revolucionarnih otkrića, zahvaljujući kojima je, naporima profesora dr.sc. Aleksandra Durmana, djelatnika Gradskog muzeja Vukovar i Ministarstva kulture, sredinom 2015. godine otvoren Muzej vučedolske kulture, jedinstven po tome što je posvećen samo jednoj, prapovijesnoj kulturi.

Muzej, smješten na samoj obali Dunava, već je postao prava atrakcija, jer je na jednom mjestu na zanimljiv način predočena i približena naša dugogodišnja povijest i opstojnost.

Možete li to mjesto vidjeti očima devetogodišnje djevojčice Dolke? Jer upravo je ona glavni lik vodiča za djecu Dolkine priče koji nam jednostavnim, dječjim jezikom pokušava dočarati život na ovim prostorima prije toliko tisuća godina.

Sve se mijenjalo, išlo naprijed, samo je Dunav ostao isti… jedinstven u svojoj snazi, nezaustavljiv u svom putovanju, moćan u očima promatrača! A njegovim brzacima su i prije pet tisuća godina plovili veliki čamci – monoksili koje su izrađivali Vučedolci i kojima su išli u ribolov.

Još je nešto ostalo isto – ljubav čovjeka, starosjedioca i Dunava: to je neraskidiva veza, toliko postojana i jaka, da ju ni vrijeme nije moglo oslabiti. Naprotiv!

Na kraju dana, uvijek je ostajala obitelj i okupljanje oko ognjišta kako bi se u miru, uz ukusnu večeru razmijenili doživljaji proživljenog dana. Bake i djedovi su i onda kao i sada imali važnu ulogu; prenositi iskustvo i bezuvjetno voljeti. Učiniti djetinjstvo ljepšim i bogatijim.

Vjera je Vučedolce, kao i nas danas, održavala i održala, imali su svoje rituale i običaje koji su nam predočeni kroz cijeli postav muzeja. Na nama je da ih i dalje čuvamo od zaborava.

Njihova keramika nadaleko je poznata, poimanje svijeta slijedilo je logiku, a njihova otkrića ostavljaju bez daha. Zasigurno najpoznatija keramička posuda je Vučedolska golubica, simbol grada Vukovara. Ili je ipak o jarebici riječ – to ćete najbolje sami otkriti…

Voljeli su glazbu, znali računati vrijeme i autori su prvog indoeuropskog kalendara, proizveli su prvo pivo.

U tihe večeri, zagledani u zvjezdano nebo, sjetite se onih prije Vas i posjetite nas.

Čekamo vas!

  • Muzej vučedolske kulture
  • Vučedol 252
  • 32000 Vukovar
  • Tel: 00385 (0)32/373-930
  • E-mail: info@vucedol.hr
  • www.vucedol.hr


Hrvatska turistička zajednica
Ministarstvo turizma RH
Grad Vukovar
VURA
Hrvatska gospodarska komora
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
EDEN
e-visitor