„Ples baroknih konja dvorca Eltz“ oduševio posjetitelje 5. festivala „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“

Ako vam se sviđa ova objava, podijelite ju sa svojim prijateljima

U raskošnom konjičkom povijesnom spektaklu sudjelovali lipicanci i sokolari, predstavljajući dva nematerijalna dobra s UNESCO-ovog popisa – uzgoj lipicanaca i umijeće sokolarenja

Nakon što je u petak u Vukovaru svečano otvoren 5. po redu Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“, sve više posjetitelja pristiže u Vukovar kako bi uživali u brojnim sadržajima ovog jedinstvenog i tradicionalnog festivala koji završava 7. svibnja.

Nakon što je prvi festivalski dan protekao u znaku Gibonnija, ovogodišnjeg ambasadora festivala koji je u večernjim satima na glavni gradski trg privukao nekoliko tisuća posjetioca,  u subotu, 6. svibnja, drugi dan festivala protekao je u znaku lipicanaca i konjičke predstave „Ples baroknih konja dvorca Eltz“ koja je  izvedena  u perivoju dvorca Eltz.

„Uzgoj lipicanaca i umijeće sokolarenja upisani su kao nematerijalna dobra na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a u ovom su povijesno-konjičkom spektaklu objedinjeni na jedan spektakularan i edukativan  način“, istaknuo je Aleksandar Kovačević, producent festivala, naglasivši da je dvorac Eltz idealan ambijent za ovakvu predstavu. Kovačević je ujedno predložio da ovakva predstava  s lipicancima, koji su u Slavoniji već odavno dio kulturne tradicije, izraste u novu turističku atrakciju Vukovara.

Čak stotinjak plesača, jahača s lipicancima, sokolara i lovaca u pratnji pasa autohtonih hrvatskih pasmina sudjelovalo je u ovom neviđenom spektaklu koji je okupio brojnu publiku svih uzrasta i vratio nas u vrijeme punog sjaja baroknog dvorca Eltz i lipicanske ergele grofa Eltza.

U konjičkom spektaklu nastupali su  dresurni bijeli carski konji lipicanci i španjolski konji od kojih je i stvorena lipicanska rasa konja, a koreograf ovog glazbeno scenskog spektakla je Zvjezdana Klarić,  koreografkinja  ”Božićnog bala lipicanaca Đakovo ”.

Kao i prethodnih godina, na festivalu “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” u subotu je započeo i bogat dječji program s predstavama i radionicama za najmlađe.

„Reciklažna gradionica – kreativna radionica“ bila je samo jedna od njih, a djecu je oduševio i Martiniuss Cirkus – nastup hodača na štulama.  Posebna atrakcija festivala bila je prezentacija kiparenja motornom pilom iz Salinovca, gdje se održava Hrvatski festival kiparenja motornom pilom.

Tijekom cijelog dana, publici su se predstavljala kulturno-umjetnička društva i povijesne postrojbe iz cijele hrvatske, a posebno su zapažen nastup imali  SKUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba s glazbeno-plesnim programom i  Savez hrvatskih društava Slovenije s tamburaškim orkestrom.

Publika je imala prilike uživati u programu „Vukovar pleše“ u kojem su svoje plesno umijeće pokazali Plesni klub L4 Dance iz Vukovara i gosti PK Petrinia, iz Petrinje.

Večer je bila rezervirana za Plamingo Arts – Fire Show i nastup festivalskog benda „DO TU“ s mladim glazbenicima, a od 21 sat na scenu je izašla sjajna Klapa „Šufit“ iz Splita koja je Vukovarce povela na glazbeno putovanje kroz Dalmaciju. Od dalmatinskih evergreena „In vino veritas“, „Cesarica“, „Ružo crvena“, pa sve do najvećeg hita Klape Šufit – „Ne diraj moju ljubav“, publika je uživala u večeri lipe dalmatinske pisme i dobre energije. Razgaljena publika je svaku izvedenu pjesmu otpjevala u glas s Klapom „Šufit“ koja ove godine obilježava 30. godišnjicu djelovanja, a u Vukovaru je nastupila prvi put u karijeri.

Festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” održava se u organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara i agencije Organizatori bez granica, a održavanje svih programa, koji su za posjetioce besplatni, omogućio je Grad Vukovar.

Hrvatska turistička zajednica
Ministarstvo turizma RH
Grad Vukovar
VURA
Hrvatska gospodarska komora
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
EDEN
e-visitor