Svečano zatvoren 13. Vukovar film festival

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na svečanom zatvaranju 13. Vukovar film festivala mnogobrojna publika mogla je uživati u svečanoj dodjeli čak šest nagrada ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Apsolutni pobjednik festivala je njemačka drama ‘Razbijačica sustava’ redateljice Nore Fingscheidt čiji je producent Peter Hartwig primio nagradu, a koji je pobijedio u kategoriji najboljeg dugometražnog filma.

Najboljim kratkim igranim filmom proglašena je mađarska komedija ‘Šaptači’ čiji je izrazito simpatični redatelj Barnabas Toth primio nagradu na pozornici. U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma uvjerljivo je pobijedio film ‘Kalin i zatvorska ekipa’ bugarskog redatelja Petka Gyulcheva kojem je također uručena nagrada tijekom svečanosti zatvaranja.

Da je ovogodišnja kategorija dokumentarnih filmova bila izrazito jaka, dokaz je i činjenica što se žiri odlučio ove godine dodijeliti i posebno priznanje koje je otišlo u ruke srpskom redatelju Mladenu Matičeviću, odnosno njegovu filmu ‘Nebeska tema’.
Nagrada za životno djelo otišla je u ruke hrvatskom glumačkom doajenu Žarku Potočnjaku koji se putem snimljene videoporuke zahvalio svim nazočnima, a nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji svečano je uručena priznatom hrvatskom scenografu Mariju Iveziću.

U sklopu ovogodišnjeg Vukovar film festivala održane su i radionice čije uratke je publika mogla pogledati na svečanom zatvaranju . Jedna je bila ona redatelja Zvonimira Rumboldta o jednominutnom filmu snimljenom u jednom kadru, a druga je bila ona redatelja Ivana Salaja i Marina Fulgosija ‘Od ideje do realizacije’.

Također, nacionalne manjine s područja grada Vukovara predstavile su svoje kuhinje u već tradicionalnom projektu Ljepota različitosti. Od 5.-7. srpnja svoje kuhinje predstavile su Udruga Mađara grada Vukovara, KUD Osif Kostelnik, Vijeće ukrajinske nacionalne manjine grada Vukovara te Udruga Nijemaca i Austrijanaca grada Vukovara i pripremile autohtonu kuhinju za sve goste festivala.

Hrvatska turistička zajednica
Ministarstvo turizma RH
Grad Vukovar
VURA
Hrvatska gospodarska komora
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije