TKO SU LAUREATI 17. VUKOVARSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Ako vam se sviđa ova objava, podijelite ju sa svojim prijateljima
Bugarski film MAJKA snimljen u
hrvatskoj koprodukciji te
ukrajinski dokumentarac KUĆA OD IVERJA
pobjednici su najvažnijeg domaćeg festivala!
Sedamnaesti se Vukovarski filmski festival bliži svome kraju, a posljednjeg dana najvažnijeg festivala u Hrvatskoj publiku očekuje niz hvaljenih, atraktivnih i uspješnih ostvarenja sedme umjetnosti. Osim projekcije animiranog klasika “101 Dalmatinac” koja se prikazuje u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke povodom obilježavanja 100 godina Disneyja u sklopu Dječjeg vukovarskog festivala, posjetitelji će također moći pogledati i šarmantnu austrijsku romantičnu dramu “Prvi snijeg ljeta”, njemački dokumentarac “Elfriede Jelinek: Jezik pušten s lanca”, fantastičnu dramediju “Ugljik” inače službeni kandidat za ovogodišnju nagradu Oscar iz Moldavije i prvi film iz te zemlje koji se ikad natjecao u konkurenciji dugometražnog igranog filma, njemačku dramu “Prekrasno” koju je u njemačkim kinima pogledalo više od 150 tisuća ljudi te dokumentarac “Kuća od iverja”.

Upravo je ukrajinski dokumentarni film KUĆA OD IVERJA redatelja Simona Lerenga Wilmonta ovogodišnji stručni žiri sedamnaestog Vukovarskog filmskog festivala proglasio najboljim dokumentarcem u službenoj konkurenciji. Riječ je o djelu koje donosi priču o djeci u specijalnom sirotištu u Lysychansku u istočnoj Ukrajini u kojem grupa socijalnih radnika brine o djeci koja su privremeno odvojena od roditelja i čekaju odluke o skrbništvu. Očigledno je ova iznimno dirljiva i humanistička priča duboko ganula žiri kojeg ove godine čine glumica Sandra Lončarić, redatelj Eduard Galić i skladatelj Dalibor Grubačević te su jednoglasno donijeli odluku o pobjedniku u sekciji dokumentarnog filma.

Gotovo jednako je na žiri utjecao i ovogodšnji laureat igranog filma – bugarska drama MAJKA snimljena u hrvatskoj koprodukciji u kojoj su glavne uloge ostvarili Daria Simeonova, Leon Lučev i Daria Dimitrova. Dvije su glavne glumice skupa s Irenom Marković, hrvatskom koproducenticom filma ujedno i gošće festivala kojima će osobno biti uručena nagrada Zlatni šlep za najbolji igrani film. “Majka” je djelo inspirirano nevjerojatnom istinitom pričom o Eleni, kazališnoj redateljici koja s 32 godine saznaje da ne može zatrudnjeti te uskoro odlazi u Keniju kako bi tamo razvila uspješan kazališni program za siročad dajući time djeci nadu u bolje sutra. Film “Majka” u potpunosti redefinira značenje te riječi, a zbog emocije koju pruža i dirljivosti već brojne osvojene nagrade i priznanja na drugim festivalima stoga nisu nikakvo iznenađenje.
 
Hrvatska turistička zajednica
Ministarstvo turizma RH
Grad Vukovar
VURA
Hrvatska gospodarska komora
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
EDEN
e-visitor