U VUKOVARSKU LUKU PRISTAO PRVI OVOGODIŠNJI KRUZER

Ako vam se sviđa ova objava, podijelite ju sa svojim prijateljima

Dunav je jedan od najjačih aduta kontinentalne Hrvatske, stoga veliki potencijal vukovarskog turizma leži upravo u riječnom kruzingu.

Prvi kruzer u ovogodišnjoj sezoni pristao je u Vukovar 16.3.2023., dva dana prije nego prošle godine. Kruzer su dočekali direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Grada Vukovara Filipom Sušcem. Putnike su pozdravili te im iskazali dobrodošlicu u Vukovar, a time i u Hrvatsku, uz vrhunske vukovarske proizvode Zadruge Vrhunsko vukovarsko.

Riječ je o brodu tvrtke Viking River Cruises, jedne od najznačajnijih kompanija u ovoj industriji kojim u Vukovar pristiže 175 putnika većinom iz SAD-a, ali i iz Australije, Brazila, Kanade, Filipina, Nizozemske, Španjolske, Velike Britanije. Na put su krenuli iz Budimpešte te putuju prema Crnom moru. Tijekom višednevnog putovanja do odredišta, posjećuju nekoliko dunavskih gradova i destinacija.

„Sa zadovoljtsvom možemo reći kako je iza nas jedna uspješna godina po pitanju riječnog kruzinga. Prošle godine u naš grad uplovilo je 305 kruzera s 29.607 putnika, a vesele nas i najave za ovu godinu kada očekujemo preko 340 kruzera. Danas smo ovdje kako bi gostima s prvog kruzera zaželjeli dobrodošlicu u Vukovar. “, istaknuo je ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te pojasnio kako Grad Vukovar ima brojne benefite kada je u pitanju riječni kruzing, poput plaćanja pristojbi za pristajanje kruzera, plaćanja ulaznica u muzeje, a pozitivan utjecaj dolazak putničkih brodova ima i na ugostiteljstvo.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je kako prilikom posjete Vukovaru turisti s kruzera posjećuju središte grada i njegovu baroknu cjelinu, Gradski muzej Vukovar koji osim samog obilaska stalnog postava organizira i druge događaje poput koncerata. “Od ove godine posjete su organizirane i Vukovarskom vodotornju, a prilikom posjete turisti se upoznaju i s 5000 godina starom vučedolskom kulturom.“, pojašnjava direktorica Sekulić

Ove je godine prema najavama Lučke uprave Vukovar predviđen dolazak 341 riječnog međunarodnog kruzera u Vukovar, a posljednji brod se očekuje krajem prosinca čime se kruzing sezona produžila za više od mjesec dana. Ovom brojkom približavamo se broju rekordne 2019. godine, kada je u Vukovar pristao 351 kruzer s gotovo 50 tisuća  putnika, daleko najviše na hrvatskim riječnim lukama.

Hrvatska turistička zajednica
Ministarstvo turizma RH
Grad Vukovar
VURA
Hrvatska gospodarska komora
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
EDEN
e-visitor